Γιώργος Βεζυράκης

GIORGOS VEZYRAKIS [live 1]Συνέντευξη στο Νίκο Ι. Καρμοίρη

Άφησε τη μεσογειακή Ελλάδα κι έφυγε για μεταπτυχιακό στη Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα τη Δανία. Εκεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποτέλεσε έναν από τους τρεις Έλληνες φοιτητές που ίδρυσαν τον Ολυμπιακό Κοπεγχάγης.

Ο λόγος για το Γιώργο Βεζυράκη που σήμερα συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στην πρωτεύουσα της σκανδιναβικής χώρας, αλλά ταυτοχρόνως ασχολείται παντοιοτρόπως με τον τοπικό Ολυμπιακό είτε σαν παίκτης, είτε σαν διοικητικό μέλος της ομάδας.

«Γνωριστήκαμε» διαδικτυακά μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και συνομιλήσαμε ζωντανά μέσω GTalk, εγώ από τη βεράντα του σπιτιού μου κι εκείνος από το δωμάτιό του στην παγωμένη Κοπεγχάγη. Η κουβέντα μας ενδιαφέρουσα, δεν περιορίστηκε μόνο στα της συνέντευξης, κι ήταν τέτοια που άφηνε την εντύπωση πως συνομιλούσαν δυο καλοί φίλοι που είχαν να τα πούνε χρόνια!

Ο Γιώργος Βεζυράκης ανοίγει τη web κάμερα του υπολογιστή του, και παρουσιάζει στο φίλαθλο – κι όχι μόνο – κοινό τον Ολυμπιακό Κοπεγχάγης.

– Πως δημιουργήθηκε η ομάδα;
Η ακριβής δημιουργία της ομάδας ήταν όταν έκανα εγώ διπλωματική για το μεταπτυχιακό μου μαζί με ένα φίλο μου (σ.σ. Δημήτρης Μπούζος). Εγώ παίζω μπάλα χρόνια κι εκείνου του άρεσε η προπονητική και γενικά κουβεντιάζαμε περί ποδοσφαίρου ή κάναμε ανάλυση αγώνων. Πάνω στην κουβέντα λέω για χαβαλέ τι καθόμαστε και διαβάζουμε και κάνουμε διπλωματικές αντί είμαι και να παίζω στον Ολυμπιακό. «Κι εγώ να είμαι προπονητής του», μου απάντησε ο φίλος μου. Κι έτσι από αυτή την κουβέντα είπαμε δεν φτιάχνουμε μια ομάδα να την λένε Ολυμπιακό – γιατί είμαστε και οι δύο φίλαθλοι του Ολυμπιακού – και να κάνουμε κατά κάποιο τρόπο το όνειρό μας πραγματικότητα; Μας άρεσε σαν ιδέα, το είπαμε και σε έναν τρίτο φίλο μας (σ.σ. Γιώργος Ρογδάκης) που θα του άρεσε κι εκείνου να είναι στο θεμελίωμα μιας ομάδας, συμφώνησε και ξεκινήσαμε και οι τρεις μαζί τις διαδικασίες ίδρυσής της. Όλο αυτό έγινε μέσα σε ένα απόγευμα!

– Βλέπουμε πως το σήμα της ομάδας δεν είναι το κλασικό του θυγατρικού Ολυμπιακού το οποίο φέρουν συνήθως όσοι ομώνυμοι σύλλογοι φέρουν και το όνομά του. Η ιδέα για το σήμα πως προέκυψε;
simaΔεν θέλαμε, αρχικά, να βάλουμε το σήμα του Ολυμπιακού γιατί δεν ξέραμε εάν θα υπήρχε κάποιο νομικό πρόβλημα με το copyright (σ.σ. πνευματική ιδιοκτησία). Δεύτερον, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να βάλουμε κάτι πιο συμβολικό που να ταιριάζει και με τον Ολυμπιακό και με την Κοπεγχάγη. Το λιοντάρι είναι σήμα της Κοπεγχάγης˙ και της ποδοσφαιρικής ομάδας και της Πόλης. Είναι όμως και σήμα του “Porto Leone”, ενός από τους μεγαλύτερους συνδέσμους φιλάθλων του Ολυμπιακού. Και στον Πειραιά, όπου εγώ είχα μεγαλώσει, υπήρχε παλιά στο λιμάνι του (σ.σ. σήμερα βρίσκεται στο ναύσταθμο της Βενετίας) το αγαλμάτινο λιοντάρι, από το οποίο το λιμάνι ονομάστηκε Πόρτο Λεόνε και σήμερα υπάρχει αντίγραφό του στον κεντρικό λιμένα. Έτσι σκεφτήκαμε πως θα ήταν ωραίος συνδυασμός να κάνουμε σήμα της ομάδας το Λιοντάρι. Είπαμε την ιδέα στη συγκάτοικό μου, που είναι Ισπανίδα και πολύ καλή γραφίστρια κι αυτή το υλοποίησε και το έκανε έτσι όπως το βλέπετε.

– Σε ποια κατηγορία της Δανίας αγωνίζεται τώρα η ομάδα;
Στην Κοπεγχάγη υπάρχουν πέντε ερασιτεχνικές κατηγορίες. Μόλις τις περάσεις πας στο περιφερειακό που είναι σαν την παλιά Δ’ Εθνική τη δικιά μας και μετά Γ’ , Β’ και Α’ Εθνικές κατηγορίες Δανίας. Όταν ξεκινήσαμε μας τοποθέτησαν στην τελευταία κατηγορία των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Την πρώτη χρονιά παίζοντας στην Ε’ ερασιτεχνική βγήκαμε τρίτοι και δεν ανεβήκαμε. Την επόμενη χρονιά, δηλαδή πέρυσι, βγήκαμε πρώτοι, ανεβήκαμε και τώρα παίζουμε στην Δ’ ερασιτεχνική.

– Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία σας; Έχουν έρθει διακρίσεις για τον Ολυμπιακό Κοπεγχάγης;
Πέρυσι όπως προείπα, βγήκαμε πρώτοι στο πρωτάθλημα της Ε’ ερασιτεχνικής και κερδίσαμε την άνοδο στην επόμενη κατηγορά. Παίξαμε, επίσης, σε ένα χειμερινό τουρνουά – εδώ στη Δανία διακόπτεται το πρωτάθλημα από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο λόγω κρύου και χιονιών. Μόνο η Α’ Εθνική παίζει – στο οποίο δηλώνουν συμμετοχή όποιες ομάδες θέλουν από οποιαδήποτε κατηγορία των ερασιτεχνικών. Και παρά στο ότι στο συγκεκριμένο τουρνουά υπήρχαν ομάδες και μεγαλύτερων κατηγοριών εμείς καταφέραμε να το κερδίσουμε. Πέρυσι στο Κύπελλο καταφέραμε, επίσης, να αποκλείσουμε και μία ομάδα τριών κατηγοριών πάνω από εμάς και στον επόμενο γύρο χάσαμε στα πέναλτι από μία ομάδα δύο κατηγορίες πιο πάνω από τη δική μας. Αυτές είναι μέχρι τώρα οι διακρίσεις μας…

– Πως μπορεί να μάθει κάποιος για τον Ολυμπιακό Κοπεγχάγης και να παρακολουθήσει την πορεία του μέσω διαδικτύου;
Έχουμε φτιάξει ιστοσελίδα δικιά μας, η οποία είναι η εξής: www.olympiakos-koebenhavn.com στην οποία γράφουμε πληροφορίες μετά από κάθε αγώνα, έχει στοιχεία για την ομάδα, φωτογραφίες κ.ά. Προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να φτιάξουμε ένα καλό site. Για περισσότερη επικοινωνία φτιάξαμε και ένα Facebook γκρουπ (Olympiakos København) όπου μας «ακολουθούν» πολλά άτομα, ενημερώνονται από εκεί κι έχουμε μια διαδραστική επαφή με τον κόσμο.

– Η επίσημη γλώσσα στο site είναι η αγγλική. Πες μας το σκεπτικό γι αυτό κι αν στο μέλλον θα υπάρχει η επιλογή γλώσσας στα Ελληνικά ή και στα Δανικά.
Επιλέξαμε την αγγλική γλώσσα γιατί από την αρχή που φτιάξαμε την ομάδα δεν την παρουσιάσαμε ως «η ελληνική ομάδα», αλλά θέλαμε να της δώσουμε έναν international (σ.σ. διεθνή) χαρακτήρα. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους δημιουργίας της ομάδας. Γιατί εγώ όταν έπαιζα μπάλα είχα πάει σε μια ομάδα δανέζικη εδώ και παρόλο που τα παιδιά μιλούσαν λίγο αγγλικά δεν μπορούσα να εγκλιματιστώ εύκολα. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να συμμετάσχεις στα αστεία τους όταν μιλάνε τη γλώσσα τους… Οπότε σκεφτήκαμε κι εμείς πως αν χρησιμοποιούσαμε την ελληνική, επειδή ήμασταν οι περισσότεροι Έλληνες, θα ήταν άσχημο για τα παιδιά άλλων εθνικοτήτων και δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν εύκολα στο κλίμα της ομάδος. Έτσι είπαμε να χρησιμοποιούμε τα αγγλικά, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι τι γίνεται στην ομάδα και να συμμετάσχουν περισσότερο στις δραστηριότητές της. Βέβαια προσπαθούμε κατά καιρούς να βγάζουμε κάποια κειμενάκια σε διάφορες γλώσσες. Κι Ισπανικά και Ελληνικά και Δανέζικα…

– Η φανέλα σας δεν έχει κάποιο χορηγό. Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση της ομάδας;
Από την αρχή είπαμε ότι δεν θέλουμε να βάλουμε χορηγό γιατί δεν θέλουμε να διαφημίσουμε κάποιον. Δεν ήταν αυτή η φιλοσοφία μας. Αυτοχρηματοδοτούμαστε 100%, το οποίο σημαίνει ότι κάθε παίκτης θα δίνει μια συνδρομή, όπως και τα μέλη του συμβουλίου που έχουμε φτιάξει. Επίσης, κάνουμε κάποιες δραστηριότητες προς οικονομική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως πάρτυ ή πώληση φανελών. Γενικά σκεφτόμαστε κάτι πρωτότυπο και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να βγάζουμε κάποια κέρδη και να χρηματοδοτούμε την ομάδα. Η αλήθεια είναι πως συμμετέχοντας οι παίκτες και οικονομικά, σε συνδυασμό με την αγγλική ως καθομιλουμένη, γινόμαστε μια οικογένεια και ερχόμαστε πιο κοντά στην ομάδα.

– Έχετε κάποιου είδους οικονομική στήριξη από την Ελλάδα; Ίσως από κόσμο που μαθαίνει για εσάς και σας παρακολουθεί διαδικτυακά;
Όχι ιδιαίτερη. Και δεν είχαμε κι εμείς ζητήσει ή επιδιώξει κάποια οικονομική ενίσχυση. Το μόνο που είχαμε κάνει την πρώτη χρονιά που ιδρυθήκαμε ήταν να πουλάμε φανέλες της ομάδας με πολύ μικρό κέρδος. Δεν θέλαμε να αισχροκερδήσουμε κιόλας! Αυτό που θέλαμε ήταν να μας μάθει ο κόσμος και να διαφημίσουμε την ομάδα μας. Τότε κάποια παιδιά από την Ελλάδα αγοράσανε τη φανέλα μας. Αυτή ήταν η μοναδική ενίσχυση από τη χώρα μας και δεν έχουμε κι εμείς ζητήσει κάτι άλλο.

– Εάν κάποιος θα ήθελε να σας στηρίξει αγοράζοντας προϊόντα της ομάδας υπάρχει για παράδειγμα κάποιο e-shop;
Όταν είχαμε κάνει την κίνηση με τις φανέλες είχαμε κάνει ένα webshop (σ.σ. κατάστημα πώλησης μέσω διαδικτύου) του Ολυμπιακού Κοπεγχάγης και μέσω paypal (σ.σ. διαδικτυακός τρόπος πληρωμής) ή άμεσης επικοινωνίας με εμάς γίνονταν οι παραγγελίες. Και είχαμε πάρει τις διευθύνσεις εμείς και τις στείλαμε όλες μαζί πακέτο. Αυτό τώρα δεν είναι ενεργό γιατί δεν είμαστε στη διαδικασία να πουλάμε φανέλες πάλι. Ανάλογα με την περίοδο που αποφασίζουμε να πουλήσουμε κάτι φτιάχνουμε και το αντίστοιχο webshop, το οποίο δεν είναι και κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν υπάρχει πάντως κάποιο επίσημο μόνιμο e-shop ή επίσημα προϊόντα!

– Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για την ομάδα; Βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι…
Μακροπρόθεσμος στόχος που έχει θέσει η ομάδα είναι να αυτολειτουργεί. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος μας. Που σημαίνει ότι ακόμα και οι τρεις που την έχουμε ιδρύσει να μην είμαστε στη Δανία η ομάδα να μη σβήσει. Να συνεχίσει να υπάρχει ως ένα διεθνές καταφύγιο για όλους όσοι έρχονται στη Δανία και θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο εδώ. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος και πιο δύσκολος στόχος. Ήδη ο ένας από τους τρεις έχει φύγει, ο προπονητής (σ.σ. Δημήτρης Μπούζος) και είμαστε οι άλλοι δύο που έχουμε επωμιστεί το περισσότερο βάρος και προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να βάλουμε κι άλλα άτομα μέσα στην ομάδα, τα οποία θα ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες και να ασχολούνται με αυτήν πιο ενεργά. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι να πηγαίνει καλά η ομάδα, να είναι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται και να ξεφύγουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε από τις χαμηλές κατηγορίες. Αν ανεβαίνεις κατηγορίες και κάνεις πρωταθλητισμό, αυτό δίνει και χαρά και αυτοπεποίθηση στους παίκτες! Βραχυπρόθεσμος και ταυτόχρονα μακροπρόθεσμος στόχος είναι το κλίμα. Θέλουμε πάντα το κλίμα να παραμένει φιλικό, οικογενειακό… Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε, για παράδειγμα, το καλό κλίμα που υπάρχει τώρα για να ανέβουμε κατηγορία. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο!

– Οι Δανοί πως αντιμετωπίζουν μια ομάδα που είναι γεννημένη από Έλληνες κι αγωνίζεται στα πρωταθλήματά τους;
Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την ομάδα ως μόνο ελληνική. Δεν ξέρουν ακριβώς τις μονάδες από της οποίες αποτελείται, απλά ακούνε το όνομα τους θυμίζει κάτι ελληνικό και θεωρούν ότι είναι ομάδα ελληνική.

– Ο κορμός των αθλητών αποτελείται από Έλληνες ή συμμετάσχουν κι αθλητές κι από άλλες χώρες;
Όταν άρχισε να υλοποιείται η ιδέα και ξεκινήσαμε την ομάδα, ο κύκλος που είχαμε και θα μπορούσε να ασχοληθεί με την ομάδα ήταν παιδιά που ήταν Έλληνες. Έλληνες και Ισπανοί κυρίως. Γιατί ακολουθήσανε και πολλοί Ισπανοί στην αρχή την ομάδα. Σήμερα δεν θα έλεγα ότι ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από Έλληνες, γιατί δεν είμαστε πάρα πολλοί. Είμαστε 6-7 άτομα από τους 30 περίπου που έχει η ομάδα. Υπάρχουν παιδιά από πολλές χώρες. Ισπανοί αρκετοί, Ιταλοί, και παιδιά από Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία, Νορβηγία, Κολομβία, Καζακστάν… Από όπου μπορείς να φανταστείς έχουμε!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

– Από την Ελλάδα τι μηνύματα λαμβάνετε; Θεωρείτε πως το φίλαθλο κοινό γνωρίζει για την ομάδα;
Λόγω του ότι χρησιμοποιήσαμε το όνομα Ολυμπιακός, ένα πολύ γνωστό και εμπορικό όνομα, από την Ελλάδα πολλοί χάρηκαν με την πρωτοβουλία μας. Πολλοί μας ακολούθησαν αρκετά και μέσω Facebook, όπου η σελίδα μας έχει πάνω από 5.000 like. Πολλές φορές μας γράφουν μηνύματα «μπράβο παιδιά», «συνεχίστε», «δεν πειράζει» εάν χάσουμε και άλλα παρόμοια. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος, είναι πολύ όμορφο μετά ή πριν από έναν αγώνα να διαβάζεις σχόλια μέσω διαδικτύου από κάποιους που σε υποστηρίζουνε. Λόγω ονόματος και ελληνικότητας της ομάδας αρκετοί μας «ακολουθήσανε» και μας μάθανε. Πρόσφατα είχα πάει στο Βελιγράδι γιατί υπήρχε ανταπόκριση για να ταξιδέψω στην Κοπεγχάγη. Έμεινα μια μέρα στο Βελιγράδι σε κάτι φίλους μου και μέσα σε ένα λεωφορείο συνάντησα κάποιον Έλληνα, ο οποίος ήξερε για την ομάδα. Όταν σε διάφορα μέρη ξέρουν για σένα, αυτό από μόνο του είναι κέρδος.

– Η ομάδα έχει φιλάθλους ή κάποιο σύνδεσμο φιλάθλων εντός των συνόρων της Δανίας;
Όχι. Δεν έχουμε κάποιο σύνδεσμο φιλάθλων. Κι ούτε θέλαμε να φτιάξουμε κάποιο αντίστοιχο σύνδεσμο. Δεν είμαστε Ολυμπιακός Πειραιώς! Είμαστε Ολυμπιακός Κοπεγχάγης και οπωσδήποτε θέλουμε όσοι ασχολούνται με την ομάδα να ασχολούνται με αυτή καθαυτή κι όχι με κάποιο άλλο θυγατρικό σύνδεσμο. Έχουμε βέβαια αρκετούς φίλους δικούς μας ο καθένας, που έρχονται στα παιχνίδια μας, μας βλέπουν και μας στηρίζουν.

– Υπήρξαν δυσκολίες για εσάς στο στήσιμο αλλά και στη διατήρηση του σωματείου; Αντιμετωπίσατε ίσως κάποια προβλήματα;
Ναι, δυσκολίες υπήρχανε. Όχι γραφειοκρατικές. Ήταν πολύ εύκολο να φτιάξεις μια ομάδα. Κάναμε ένα τηλέφωνο, ρωτήσαμε τι διαδικασίες πρέπει να κάνουμε και μας είπανε τι χαρτιά χρειάζονται, τα οποία δεν ήταν και πολλά! Η πρώτη δυσκολία ήταν πως ήμασταν εκπρόθεσμοι. Όταν εμείς ζητήσαμε τον Ιούνιο να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς μας απάντησαν πως έπρεπε να είχαμε κάνει την αντίστοιχη αίτηση συμμετοχής μέχρι το τέλος Μαΐου. Ε, λίγο παρακαλέσαμε, λίγο συγκεντρώσαμε όλα τα χαρτιά το συντομότερο, λίγο πιέσαμε να μας δεχτούν, και τελικά μας δεχτήκανε. Η δεύτερη δυσκολία ήταν η στελέχωση του ρόστερ, γιατί για να ξεκινήσεις πρέπει να έχεις τουλάχιστον 10-15 άτομα. Από γνωστούς και φίλους προσπαθήσαμε να στελεχώσουμε την ομάδα. Αυτό έγινε γρήγορα, από την πρώτη χρονιά, κι αρκετά καλά μπορώ να πω. Άλλη δυσκολία ήταν το οικονομικό. Δεν έχεις επιδοτήσεις όπως στην Ελλάδα. Πρέπει να πληρώσεις πολλά έξοδα, όπως για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, για να έχεις γήπεδο για προπόνηση, για τους διαιτητές, για φανέλες και για άλλα διάφορα τέτοια πράγματα. Έπρεπε, λοιπόν, να στελεχώσουμε το ρόστερ, να ζητήσουμε κάποια χρήματα από όλους τους παίκτες και να βάλουμε κι εμείς που την ιδρύσαμε κάποια παραπάνω χρήματα. Εμένα με βοήθησαν κι οι γονείς μου από την Ελλάδα, που τους άρεσε η ιδέα, και έβαλαν κάποια χρήματα. Επίσης, έπρεπε να δούμε που θα κάνουμε προπόνηση. Εκμεταλλευτήκαμε κι ακόμα εκμεταλλευόμαστε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που κάναμε μεταπτυχιακό, όπου έχει πολλά γήπεδα και πάντα βρίσκουμε ένα για προπόνηση. Και μέσω του Δήμου της Κοπεγχάγης βρήκαμε κι άλλο ένα γηπεδάκι, το οποίο μας το παραχώρησε ο Δήμος δωρεάν, για να κάνουμε και μια δεύτερη ημέρα προπόνηση την εβδομάδα. Τελευταία δυσκολία ήταν ότι έπρεπε να φτιάξουμε κι ένα συμβούλιο για να κατανείμουμε τις αρμοδιότητες με τις οποίες θα ασχολείτο ο καθένας. Πρακτικές δυσκολίες…

– Υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας και ποδοσφαιρικού ήθους ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Δανία;
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές! Στο ποδόσφαιρο που παίζουν υπάρχει μεγάλη διαφορά, γιατί οι Δανοί δεν παίζουν πολύ τακτικά, τουλάχιστον στις κατηγορίες που παίζουμε εμείς. Δεν χρησιμοποιούν πολύ την τακτική, δηλαδή το πώς στήνονται μες στο γήπεδο. Πάρα πολλές ομάδες, και το έχουμε εκμεταλλευτεί αυτό, παίζουν πολύ πιο ψηλά από την άμυνά τους, γιατί θεωρούν ότι παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής και δεν σκέφτονται ότι παίζει μπάλα και ο αντίπαλος. Σκέφτονται ότι πρέπει να κάνουμε μόνο το παιχνίδι μας. Παίζουν πολύ ψηλά, πιέζουν, σουτάρουν από παντού. Αυτό το τελευταίο δεν το έχουμε στην Ελλάδα καθόλου, το θυμάμαι και στις ομάδες που έπαιζα πως δεν σουτάρει ποτέ κανείς. Εδώ και μετά το κέντρο θα σουτάρουν! Τρέχουνε πάρα πολύ. Έχουνε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Διαφορές υπάρχουν, όμως, και στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου στις κατηγορίες που παίζουμε εμείς. Δηλαδή, δεν κατεβάζεις 18άδα, κατεβάζεις 14άδα και έχει δικαίωμα ο προπονητής τους τρεις παίκτες που είναι έξω να τους κάνει όσες αλλαγές θέλει. Να τους βγάλει, να τους ξαναβάλει κ.ο.κ., κάτι σαν το μπάσκετ. Η κίτρινη κάρτα δεν είναι απλά κίτρινη κάρτα, αλλά είναι και 10 λεπτά έξω. Και αυτοί οι κανόνες ισχύουν μέχρι την Γ’ Εθνική τους. Αυτά πάνω κάτω…

– Αρχικά η ομάδα διέθετε μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα. Στην πορεία δημιουργήθηκαν κι άλλα αθλητικά τμήματα;
Δημιουργήθηκε πέρυσι το βόλεϊ γυναικών. Ήταν κάποιες κοπέλες που γνωρίζαμε, οι οποίες έπαιζαν βόλεϊ και ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν και να προχωρήσουν μια ομάδα βόλεϊ. Θα θέλαμε, βέβαια, φέτος στο τέλος της χρονιάς εάν μπορέσουμε να φτιάξουμε και μία ανδρική ομάδα μπάσκετ. Όσο περισσότερα τμήματα κάνεις, τόσο περισσότερα άτομα ασχολούνται με τη διαχείριση της ομάδας. Μεγαλώνεις, έτσι, σαν Σωματείο και δεν είσαι πια μόνο μια ποδοσφαιρική ομάδα. Όλο αυτό βοηθάει στη μελλοντική και μακροπρόθεσμη διατήρηση του Ολυμπιακού Κοπεγχάγης.

– Πρόσφατα κάνατε και μια διαφορετικού είδους δραστηριότητα, με καθαρά πολιτική χροιά…
Ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία λόγω των τελευταίων γεγονότων στην Ελλάδα με τον Παύλο Φύσσα και τη Χρυσή Αυγή. Θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα κατά του φασισμού και κατά του ρατσισμού. Γιατί πιστεύουμε πως ο χώρος του ποδοσφαίρου ναι μεν δεν είναι πολιτικός χώρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χώρος στον οποίο η πολιτική απουσιάζει. Μέσω του ποδοσφαίρου μπορούμε να περάσουμε μηνύματα κατά του φασισμού. Έτσι φτιάξαμε ένα μεγάλο πανό, το οποίο έλεγε “no place for fascism, say no to racism” (σ.σ. κανένας χώρος για το φασισμό, πες όχι στο ρατσισμό). Κάναμε ένα κάλεσμα σε όσους από την ομάδα θα θέλανε να συμμετέχουνε – γιατί φυσικά δεν ήταν υποχρεωτικό – να βγάλουμε μια φωτογραφία πίσω από το πανό και μετά να γράψουμε πάνω από το κάθε άτομο τη χώρα από την οποία προέρχεται, προσπαθώντας έτσι να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Το ευχάριστο σε αυτή τη υπόθεση ήταν πως οι παίκτες της ομάδας που παίζαμε αντίπαλοι είδαν στο ίντερνετ ότι οργανώναμε τη συγκεκριμένη κίνηση, τους άρεσε η ιδέα, μας έφεραν μια ανθοδέσμη στην αρχή του αγώνα που έλεγε «υποστήριξη στον αγώνα σας κατά του φασισμού» και βγήκαν κι εκείνοι φωτογραφία μαζί μας μετά τον αγώνα.

– Οι ιδρυτές είστε φοιτητές στη Δανία. Όταν τελειώσετε τις σπουδές σας και φύγετε ποια θεωρείς πως θα είναι η τύχη του Ολυμπιακού Κοπεγχάγης;
Τώρα δεν είμαστε πια φοιτητές. Εγώ είμαι τέσσερα χρόνια στη Δανία. Έχω τελειώσει το μεταπτυχιακό μου και τώρα δουλεύω, κάνω κάτι σαν πρακτική. Ο προπονητής ο Δημήτρης (σ.σ. Μπούζος), όπως είπα και νωρίτερα, έχει φύγει ήδη, ενώ ο άλλος ο Γιώργος (σ.σ. Ρογδάκης) δουλεύει κανονικά στη Δανία εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχει στον ορίζοντα να μείνουμε κάποια χρόνια ακόμα. Σε περίπτωση που φύγουμε κι εμείς οι δύο, ήδη υπάρχουν άλλα τρία άτομα στο συμβούλιο, οι οποίοι τρέχουν για την ομάδα. Σίγουρα κάποιοι παίκτες που είναι στην ομάδα από την αρχή της και την έχουν αγαπήσει θα θέλανε πιστεύω να βοηθήσουν περαιτέρω ακόμα και να μην είμαστε κι εμείς εδώ.

– Ποιο είναι το μήνυμα με το οποίο θα ήθελες να κλείσουμε τη συζήτησή μας;
Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι τέτοιες προσπάθειες σαν αυτή που κάναμε εμείς, είτε είναι ποδοσφαιρικού, είτε κοινωνικού, είτε πολιτιστικού, είτε οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα, είναι ωραίο γενικά να γίνονται. Γιατί φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά. Ειδικά στο εξωτερικό που είμαστε εμείς μας φέρνουν κοντά, ενώνονται διαφορετικές φιλοσοφίες, διαφορετικοί λαοί, γίνονται κοινές δραστηριότητες και δημιουργούνται πάρα πολλά οφέλη, και κοινωνικά και πολιτισμικά ακόμα και πολιτικά! Επιδρά θετικά και στην ψυχολογία του ατόμου, ότι δηλαδή έχει, όταν πάει σε μια ξένη χώρα, κάπου να πάει και να περάσει καλά, να νιώσει σαν οικογένειά του και να βρει κάποιο στήριγμα. Το μήνυμα είναι ότι τέτοιες προσπαθείς και τέτοιες ιδέες είναι καλό να γίνονται. Το πιο δύσκολο κομμάτι πολλές φορές, όμως, δεν είναι να έχεις την ιδέα˙ κατά καιρούς είχα κι έχω αρκετές ιδέες, όπως και πολλής κόσμος έχει αρκετές ιδέες. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να προχωρήσεις την επόμενη μέρα από την ιδέα. Να πεις, για παράδειγμα, ότι θα πάρω ένα τηλέφωνο για να αρχίσω να την υλοποιώ. Το πιο δύσκολο είναι να σηκώσεις το χέρι και να τηλεφωνήσεις. Εάν το κάνεις αυτό μετά όλα τα άλλα παίρνουν το δρόμο τους… Θα μπορούσε κι ο δικός μας Ολυμπιακός να είχε μείνει μια ιδέα και μετά από χρόνια να σκεφτόμασταν πως κάποτε στη Δανία λέγαμε να φτιάξουμε μια ομάδα κτλ… Όταν όμως η ιδέα υλοποιείται είναι το πιο μεγάλο επίτευγμα. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από αυτό. Ένα ακόμα, λοιπόν, μήνυμα είναι: σηκώστε το χέρι και πάρτε τηλέφωνο! Π

Σχολιάστε