Μαρία Καλκάνη

GKL_8188Συνέντευξη στο
Νίκο Ι. Καρμοίρη
φωτογραφίες συνέντευξης:
Γιάννης Γκλέκας

Την γνώρισα τον Ιούνιο του 2011, όταν για πρώτη φορά πέρασα την πόρτα του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σπάρτης για να δώσω εθελοντικά αίμα.

Ο λόγος για την ιατρό κα. Μαρία Καλκάνη, Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Λακωνίας, η οποία μας υποδέχθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, παραχωρώντας μας μία ιδιαίτερη συνέντευξη εν ώρα αιμοληψίας!

Αυτή τη φορά, τα «ΠΡΟΣΩΠΑ δίπλα μας» παρουσιάζουν μια διαφορετική συνέντευξη. Δεν εστιάζουν στο πρόσωπο, αλλά ευρύτερα στον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τον συνάνθρωπο και τους πολλούς και μικρούς ήρωες της καθημερινότητας, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσουν για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως όταν «Δίνεις αίμα, δίνεις ζωή»!

– Μπορεί ο καθένας να γίνει αιμοδότης; Ποιοι εξαιρούνται από την διαδικασία;
Η αιμοδοσία είναι εθελοντική και μη αμειβόμενη. Κάθε άνθρωπος υγιής μεταξύ 18 και 65 ετών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, αφού πρώτα ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του με την λήψη ιστορικού, τη μέτρηση της πίεσης, της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη.

– Πόσο επίπονη είναι η διαδικασία της αιμοληψίας και πόσο διαρκεί;
Η αιμοδοσία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά (περίπου 5-10’) και είναι τελείως ανώδυνη. Κάθε αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα κάθε τρεις ή τέσσερεις μήνες.

– Η Ελλάδα καλύπτει σήμερα τις ανάγκες της σε αίμα;
Οι ετήσιες ανάγκες για αίμα στη χώρα μας είναι περίπου 650.000 μονάδες. Οι μονάδες αίματος που συλλέγονται προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον σε ποσοστό 50%, από εθελοντές σε ποσοστό 47% και από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ποσοστό 3%.

– Συχνά ακούμε τον όρο «τράπεζα αίματος». Περί τίνος πρόκειται;
Η τράπεζα αίματος – ή καλύτερα σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών – συστήνεται από συλλόγους ή ομάδες ανθρώπων σε συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Αιμοδοσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των ασθενών. Σκοπό έχει να δημιουργήσει μία παρακαταθήκη αίματος για την αντιμετώπιση αναγκών των μελών της τράπεζας, των ανθρώπων που στερούνται φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον, και κάθε συνανθρώπου μας που βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη, αλλά συγχρόνως αναπτύσσεται πνεύμα αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς.

– Σε εκείνους που απορρίπτουν την αιμοδοσία χωρίς να έχουν πραγματικά μάθει για αυτή, τι έχετε να πείτε;
Οι άνθρωποι οφείλουν να ενημερώνονται έγκυρα και αντικειμενικά για την Αιμοδοσία, ώστε να ξεπεράσουν τους δισταγμούς και τους φόβους τους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την άγνοια. Ας μην ξεχνούν, όμως, ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!

– Η Πολιτεία δίνει κίνητρα στους εθελοντές αιμοδότες;
Όπως είπα και νωρίτερα, η αιμοδοσία είναι εθελοντική και μη αμειβόμενη! Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης, παρά μόνο η αγάπη και η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.
Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία έχει προβλέψει ειδικά κίνητρα, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
– οι εθελοντές αιμοδότες δικαιούνται ιατρικής φροντίδας και εργαστηριακού ελέγχου, σύμφωνα με την γνώμη του υπεύθυνου γιατρού της Αιμοδοσίας
– κάλυψη του ίδιου του αιμοδότη και της οικογένειάς του όταν χρειάζονται αίμα, τιμητικές διακρίσεις, καθώς και αιμοδοτική άδεια από την εργασία τους.

– Πιστεύετε πως εκείνο που παρακινεί έναν εθελοντή αιμοδότη είναι τα κίνητρα ή εσωτερική ηθική ικανοποίηση που πηγάζει από την αρετή του αλτρουισμού;
Οι περισσότεροι αιμοδότες είναι ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες. Υπάρχουν όμως και ελάχιστοι, ευτυχώς, αιμοδότες που αιμοδοτούν για την λήψη άδειας από την εργασία τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

– Σήμερα, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μία πως η κρίση μας έχει αποξενώσει κι από την άλλη πως μας έχει φέρει πιο κοντά σαν ανθρώπους. Τι αντιλαμβάνεστε εσείς μέσα από την καθημερινότητα της ιδιαίτερης δουλειάς σας;
Όντως υπάρχουν αυτές οι δύο απόψεις, αλλά προσωπικά στον τομέα που με αφορά, δεν έχω παρατηρήσει λόγω κρίσης να υπάρχει περισσότερη προσφορά αίματος. Πιθανόν οι άνθρωποι να έχουν στραφεί σε άλλες δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας.

– Οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο προώθησης και ενίσχυσης της ιδέας της αιμοδοσίας;
Ναι! Οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι με την οργάνωση, τη μεθοδικότητα και φυσικά την εθελοντική προσφορά τους κατορθώνουν να μετασχηματίσουν την αδιαφορία, το φόβο και την προκατάληψη αρκετών συνανθρώπων μας σε δράση, σε έμπρακτη αγάπη και φυσικά να τους μεταγγίσουν την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

– Ποιες οι δράσεις, καθώς και οι συνεργασίες του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Σπάρτης με τοπικούς φορείς; Πως μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει μαζί σας;
Το Τμήμα Αιμοδοσίας συνεργάζεται με πάνω από 50 συλλόγους στο Νομό μας και καλύπτουμε περίπου το 60% των αναγκών μας σε αίμα. Το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών. Εμείς προσπαθούμε, επίσης, να μετατρέψουμε τους αιμοδότες αντικατάστασης σε εθελοντές τακτικούς αιμοδότες.
Στην ιστοσελίδα μας http://www.hospspa.gr στο Τμήμα Αιμοδοσίας υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την αιμοδοσία, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας.

– Πως καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη;
Η 14η Ιουνίου έχει ορισθεί από την Παγκόσμια Κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος ήταν εκείνος που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους στις αρχές του 20ου αιώνα. Μάλιστα, για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη ο Λαντστάινερ τιμήθηκε το 1930 με το Nobel Ιατρικής.

– Ποιο είναι το μήνυμα της 14ης Ιουνίου;
Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει τα στερεότυπα γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, ενθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, περνώντας ταυτόχρονα στη νέα γενιά την ιδέα και την αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Παράλληλα, αυτή την ημέρα τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης, ο οποίος επιδεικνύει αλτρουισμό και αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

– Εν κατακλείδι, αν επιλέγατε ένα σλόγκαν για να ευαισθητοποιήσετε τους αναγνώστες μας, ποιο θα ήταν αυτό;
Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα, θα χρειαστούν οι προσπάθειες και η συμμετοχή όλων μας. Όπως σημείωσα και νωρίτερα, την 14η Ιουνίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Ο τιμώμενος εθελοντής αιμοδότης ας γίνει παράδειγμα για αφύπνιση και ενθάρρυνση των συνανθρώπων μας, εξαλείφοντας τον φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία και προσελκύοντας συνάμα νέους εθελοντές αιμοδότες, ώστε να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.
Και να μην ξεχνάμε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας 18-65 ετών, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι…

———————————————

* Ευχαριστούμε τη Διοίκηση και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας για την φιλική ανταπόκριση στην πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Τα «Πρόσωπα» αφιερώνουν τη συνέντευξη στη Δήμητρα που «έφυγε» τέτοιες ημέρες πριν από 6 χρόνια, αλλά είναι πάντοτε εδώ, μαζί μας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s